om du behagar komma hem från england

.....

God morgon. Det blev totalt fem härliga timmar av sömn innan det var dags att hoppa in i taxin. Där sitter jag i alla fall nu och är påväg mot flygplatsen. Har lite svårt att inse att jag är hemma om några timmar. De senaste veckorna har allt känns så himla bra här - jag har liksom glömt bort att längta hem. Men det ska bli jätteroligt att få träffa familj, släkt och vänner igen. Ska äta massor av svensk mat, dricka bryggkaffe och fira en riktigt mysig jul. 




det är så mycket som man borde klarat av vid det här laget

.....

Sitter på golvet i mitt rum. Egentligen borde jag väl sova eftersom taxin kommer klockan fem imorgonbitti. Men har fortfarande tvätt att ta hand om, disk att diska, väskor att packa... 
Värdfamiljen åkte redan ganska tidigt igår så jag har haft huset för mig själv sedan dess. Jag har dock inte varit hemma så mycket. Igår åkte jag in till stan, John Lewis och Harrod's besöktes och de sista juklapparna inhandlades. Sen åkte jag hem, började med lite tvätt och lagade mat. Jag gick runt på tesco och köpte allt jag var sugen på, därför blev middagen en lite spännande blandning. Tacofärs, rostad sötpotatis, stekt halloumi och sallad.. En lite konstig mix kanske, men sjukt gott! 
 
Idag gick jag upp vid åtta, gick till posten för att posta några julkort åt min värdfamilj och gick sen hem igen. Lyxade till det och åt frukost i badkaret samtidigt som jag kollade på Gossip Girl, sånt man bara kan göra när man har huset för sig själv! Fram på eftermiddagen åkte jag in till stan tillsammans med Danielle och hennes kompis. Vi hann med Starbucks, att hälsa på Coca-Colalastbilen och middag på Zizzi innan det var dags att åka hem. Sedan dess har jag sprungit runt för att hinna med allt "jobb" som jag inte gjorde klart igår. Så det är väl bäst att jag återgår till det så att jag hinner sova ett par timmar i alla fall.
Om allt går som det ska landar jag i Sverige tidigt imorgon förmiddag. Vet inte om det kommer bli så mycket uppdateringar under tiden jag är hemma, så om vi inte hörs innan dess hoppas jag att ni alla får en underbar jul och ett gott nytt år! 
 
 

vad gjorde mig så förfärligt glad

.....

Hej! Längesen som vanligt. Barnen har haft jullov hela veckan och jag har därför inte jobbat mina vanliga tider. Har  faktiskt inte haft det så himla jobbigt ändå, både fått börja senare och sluta tidigare än jag brukar. Skönt! 
Har inte haft mycket tid till att träffa vänner dock. Meeen i tisdags åkte jag i alla fall iväg till Westfield med Josefine på kvällen. Vi började den lilla shoppingturen på Victoria's Secret. När jag var där senast fick jag ett "hemligt presentkort", alltså ett presentkort laddat med en hemlig summa mellan 10-500 pund. Jag hade redan bestämt mig för att köpa en t-shirt från PINK men gick ändå för att kolla hur mycket som fanns på kortet. Lyckan som uppstod när kassörskan berättade att det fanns hela £100 som bara väntade på att spenderas. Så efter mycket velande och hjälp av Josefine fick tillslut t-shirten sällskap av ett par yogaleggins, en bh och en body splash. 



Imorgon åker min värdfamilj iväg på semester över jul och jag får har huset för mig själv tills det att jag flyger hem till Sverige på söndag. Lite segt att jag inte bokade ett tidigare flyg, men men ska försöka inhandla de sista julklapparna och njuta av tystnaden i huset. Fick julklapp av familjen idag, ett presentkort på Accessorize som jag ser fram emot att använda. Fick dessutom av barnen en tomtepenna som lyser(?) och en kruka med tillhörande "julgransfrön". Så nu ikväll har jag planterat min gran. Får väl se hur det går med det, jag har minst "gröna fingrar" i kanske hela världen, haha. Roligast var ändå när jag läste på instruktionerna: "Place somewhere sunny and warm" och O säger "But we don't have that in England!" Haha, såå sant! 

Nu ska jag lägga mig i sängen och titta på lite Gossip Girl innan det är dags att sova. Sista jobbdagen på det här året väntar, woop! 


tyst skrider tåget, med kronor i håret

.....

Igår var det ju lucia och här i London skulle det såklart firas. Jag vaknade sent efter att ha varit ute och flängt på Libertine med Hanna och Rebecka kvällen innan. Hade inte varit där på huuur länge som helst så det var väldigt kul!
 
Jag skulle möta upp Amanda, Victoria och Maria vid Baker Street Station klockan fyra på eftermiddagen. Hade dock inga planer fram till dess och bestämde mig för att spendera lite tid på att promenera ner mot stan från Hampstead. Det tog ganska exakt en timme, alltså inte så farligt! Det var ganska kallt ute, men såå fint när solen precis höll på att gå ner när jag gick genom Regents Park. Definitivt en promenad jag kommer göra om! 
Amanda stod redan vid stationen när jag kom fram och Maria och Victoria kom strax efteråt. Vi skulle gå och äta innan Luciafirandet och efter ett tags funderingar bestämde vi oss för GBK. Åt grymt goda hamburgare och snackade ett tag innan vi var tvugna att vandra vidare till svenska kyrkan.
 
 
Vid kyrkan träffade vi också Malin, Maja, Frida, Emma, Lisa som inte heller ville gå miste om denna mysiga svenska tradition. Och OM det var mysigt. Alltså när kyrkan släcktes ner och luciatåget kom in, det var nog de mesta julkänslorna jag fått hittills. De var ett ganska litet luciatåg men otroligt duktiga! 
Efteråt bjöds vi på lussekatter, pepparkakor och kaffe. Gott! När vi lämnade kyrkan fortsatte jag, Maria, Victoria och Josefine (som joinat oss i kyrkan efter Lucia) vidare till en pub i närheten och satt där i ett par timmar och snackade en massa om julen, Sverige och livet som Au Pair. En mycket trevlig kväll! Vi sa hejdå och skiljdes åt vid tuben där Maria och Victoria åkte mot Waterloo för att hoppa på tåget hem och jag och Josefine åkte åt varsitt håll med en annan tunnelbanelinje. 
 
 

det sjungs en sång inatt om ljus i vintertid

.....

God morgon och glad Lucia allihopa! Tänkte bjuda er på det jag kunde hitta från olika Lucior hemifrån Habo - för tro mig, niorna på Hagabodaskolan har är alltid det finaste Luciafirandet(är ju inte partiskt eller så). Kolla speciellt på sista klippet, det är helt magiskt. Jag var tärna det året och stog någonstans där i kören och såg ut över publiken, det gräts i raderna då kan jag säga. Även jag har sjungit på Habo Lucia, men det kommer ni inte få se! 
 

tiden går och hösten fryser till

.....

Hallå och glad torsdag på er alla. Igår, alltså onsdag, hade jag en supermysig stund hos Moa tillsammans med henne, Josefine och Ellinor. Vi åt grymt god sallad med lax och halloumi till lunch och efter det mös vi till det ordentligt med glögg och pepparkakor. Hade glömt bort att det är SÅ gott med glögg, tror jag ska bege mig till svenska butiken och köpa mig en flaska. 
 


Snodde en bild från Ellinor
 
Idag har jag, som vanligt på torsdagar, först varit på gymmet och sedan lunchat med Danielle. Var dock tvungen att börja lite tidigare under eftermiddagen. Barnen har nämnligen fått jullov från och med idag vilket kommer innebära lite annorlunda arbetstider för kommande vecka. Det är ju inte längre kvar innan det är dags för mig att åka hem till Sverige för att fira jul. Det känns fantastiskt och helt galet på samma gång. Ser verkligen fram emot julen i Sverige måste jag säga, trots att London verkligen är pyntat till tänderna så är det svårt att komma in i någon riktig julstämning. 
Jag har i alla fall haft en riktigt bra jobbdag, har tvättat lite och gjort ny granola. Slapp laga mat vilket alltid känns extra lyxigt. Istället hade min VM köpt pizza till barnen och senare lagade hon ett nytt fiskrecept till oss vuxna (Jamie Oliver - bäst!). Jag fick sluta strax innan sju idag men satt kvar i köket i nästan en halvtimme och mös med H. Han har fått feber så han var lite hängig idag. Men vi klistrade stickers i hans nya album, det var faktiskt väldigt mysigt. När han gått upp för att sova gick jag också upp till mitt rum och låg på sängen och drack te. Eftersom jag inte jobbade blev middagen ganska sen, men väldigt god! 
 
NU ska jag sova. Imorgon börjar jag inte jobba innan 9:30, så ska försöka sova ut lite grann i alla fall. Är ledig mellan 12-17, då ska jag förmodligen julklappsshoppa lite med Hanna och Rebecka! Sen jobbar jag bara fram till 19:30 på kvällen. Vilket lyxschema alltså! 

det liksom rör sig under ytan och fasaden

.....

I söndags möttes jag och Malin upp för att kolla in de "falska husen" vid Leinster Gardens. Som vanligt är det en lång radda med Londonhus, med den lilla detaljen att två av dem inte är mer än fasader. De husen revs nämligen till förmån för tunnelbanan, men man lät fasaderna stå kvar. Dessa "hus" figurerar även i Sherlock och har man bestämt sig för att besöka så många inspelningsplatser man kan så gäller det ju att man börjar bocka av några. 
Dock kan jag ju säga att jag och Malin hade något utan en otursdag. Det visade sig när vi kom dit att det pågår någon sorts renovering så hela huslängan var täckt av byggnadsställningar vilket ledde till att vi inte såg ett dugg.. roligt. Sen fortsatte turen med att det började regna och Malin lutade sig mot ett nymålat staket. Vi hittade tillslut runt husen och kunde titta ner på tunnelbanespåren bakom husen. Eller, jag kunde (efter att ha hoppat upp på en hög mur) kolla ner på spåren och berätta för Malin hur det såg ut, haha. Jag lyckades dock sträcka någon slags muskel i axeln när jag skulle hoppa upp på muren, så efter ett tag gav vi upp och gick till Nando's och åt lunch. På Nando's blir man aldrig besviken!



Bild av Malin

Screen Shot 2014-01-13 at 09.18.15
..och samma plats från Sherlock.
 
 
 
Efter lunchen skulle jag hem för att jobba. Det visade sig dock när jag kom hem att jag inte alls skulle jobba. Så istället utnyttjade jag min nyvunna ledighet till att storstäda min garderob, leka lite med barnen och satt på starbucks och skypeade med min bror och mamma ett tag. 

på en festlig happening

.....

Hallå godingar!
I lördags var det festligheter på gång. Det var ju nämnligen min allra första (och sista?) Sinterklaas som skulle firas. En hollänsk högtid alltså. Det började redan i fredagskväll då barnen ställde sina skor vid den öppna spisen tillsammans med en skål med vatten och ett äpple (skulle vara en morot men vi hade inga). Sen sjöng de Sinterklaas-sånger och dansade runt i vardagsrummet. Tanken är att sinterklaas ska komma och lägga presenter i skorna under natten. Vattnet och moroten är till hans häst. 
 
På lördagen var det alltså dags att "fira" på riktigt. Min värdpappas brors familj skulle dock inte komma fören på eftermiddagen. Så innan dess passade jag på att åka in till stan med Maren. Vi åkte först till Tiger och köpte tomtemössor och gav oss sen ut på Londons gator för att ta julkortsbilder. Tänkte att jag skulle skicka julkort i alla fall till mormor och farmor, och Maren hade tänkt precis samma sak! Vi gick helt enkelt all-in på turiststilen och poserade glatt framför röda telefonbås, Big Ben och London Eye. 
 
 
När jag kom hem igen slappade jag på rummet ett tag innan gästerna anlände. Min värdpappas bror är gift med en svenska så hon och mina värdbarns kusiner pratar svenska! Ganska skönt att kunna göra det för en gångs skull. Det var riktigt mysigt att fira en högtid med min värdfamilj, jag fick lite julkänslor trots att det var ett väldigt litet firande. Men ett enormt långt rim/dikt från min VPs mamma läses upp och små presenter delades ut. Jag fick också en present och ett rim som min VP skrivit till mig, snällt! Efter det åt vi middag och grymt god pavlova till efterrätt. På kvällen när gästerna åkt hem gick jag upp till mitt rum och låg och kollade klart på Fargo (såå bra!!) innan jag somnade. 
 
 
 
 
 
 

får jag tid till ingenting

.....

God onsdag! 
Har haft en ungefär lika effektiv dag som igår. Skulle egentligen besökt Kenwood House med Moa och Josefine, men båda två är hemma med sjuka värdbarn idag. Så istället har jag gjort: ingenting. Druckit te, lyssnat på poddar, kollat Youtube-klipp.
När klockan var tolv ryckte jag tillslut upp mig, tog en lång dusch och gav mig ut i kylan. Nu sitter jag på Starbucks, dricker filter coffee och lyssnar på quizpodden. Ska snart bege mig hemåt och börja jobba. Innan dess ska jag gå förbi slaktaren och köpa kyckling, ikväll blir det kycklingschnitzel med rostad potatis och sötpotatis till middag. Gott! 




kan du höra hur det låter

.....

Hallu. Idag har jag haft en riktigt slappardag. Jobbade i morse, gick sedan upp på mitt rum och tittade på julkalendern innan jag gav mig iväg till barnens skola. 4-åringen hade school play idag och var såå söt utklädd till en liten apa. Efter att showen var slut gick jag hem igen och la mig på sängen. Har spenderat dagen med att kolla på tv-serier på iPaden, gjorde en mugcake med glass till lunch (jag ger upp alla försök om att leva nyttigt nu - för tråkigt!) och passat på att tvätta lite. Vädret här har inte direkt lockat till att gå ut, regn, blåst och kyla. 
 
Nu ska jag kolla på ett avsnitt av Fargo innan jag somnar. Har kommit tre avsnitt in i serien nu men fortfarande inte riktigt vant mig vid att Martin inte pratar brittisk engelska utan istället har en hysterisk Minnesotadialekt. Serien är hur som helst väldigt bra!
 

au pair - frågor och svar 10

.....

Hej Linnéa! Jag har läst din blogg nu ett tag då jag själv funderar på att åka som au-pair till London :) Det jag helt enkelt har att fråga är - rekommenderar du mig till att göra det? Jag bor i en håla och det enda jag gör om dagarna är att jobba i princip.. Överväger fördelarna nackdelarna? :) Älskar din blogg, ha det gött! / Emma
 
Hej Emma! 
Ett väldigt kort svar: JA
Ett lite längre svar: Innan jag flyttade hit var jag precis som du, bodde i en håla och spenderade dagarna med att jobba. Trots att det nu råkade vara världens bästa håla och världens bästa jobb är jag så otroligt glad att jag vågade göra det här. Att flytta ensam till ett annat land och flytta in hos en främmande familj gör att man växer otroligt mycket som person. (Låter klyschigt - är sant!) Att fylla tiden mellan studenter och ev. högskolestudier med något annat än bara "vanligt" arbete tror jag är jätteviktigt. Jag hade enkelt kunnat bli "fast" på mitt jobb eftersom jag trivdes så fantastiskt bra, men att kunna se tillbaka på det här om några år och faktiskt kunna säga att man bott ett år i London, det är ju supercoolt! Jag har träffat maaassor av au pairer här borta, en del har trivts hur bra som helst, en del har inte alls trivts, en del har förlängt sin au pairtid och en del har åkt hem tidigare. Men jag har aldrig aldrig aldrig träffat en enda som ångrat sitt beslut. Så jag säger: GÖR DET. Det är en fantastisk upplevelse! (Sen får man ju inte glömma att det faktiskt är ett jobb också, så om du typ hatar att ta hand om barn skulle jag kanske rekomendera att du provade något annat..)

gör att stjärnorna märks lite mer

.....

Första december och jag påbörjar min nionde månad i London. Det börjar bli kallt också, i alla fall med Engelska mått. Idag var det vinterjacka, halsduk, vantar och mössa som gällde när jag gick till gymmet. Kollade på julkalendern när jag kom hem. Svårt att avgöra efter att ha sett 10 minuter, men jag tror den kan bli riktigt mysig! På tal om mys, igår var det ju första advent och eftersom det inte firas och pyntas så mycket här fick jag helt enkelt ta saken i egna händer. Så igår när jag lagt barnen satte jag mig på rummet med fem röda papper, en sax och en häftapparat - för att göra en egen adventsstjärna! Det var faktiskt inte speciellt svårt, men ganska pilligt och tog därför över en timme att göra. Den blev kanske inte jättefin, men med tanke på att den är hemmagjord och helt gratis så får jag väl vara nöjd. Min värdmamma var helt amazed när jag visade henne i morse (men hon var å andra sidan väldit imponerad över mina fula dinosaurier i papp förra veckan också). I eftermiddags fick stjärnan flytta in i fönstret tillsammans med en ljusslinga. Mys! Är ni ocksså på pysselhumör kan ni göra en egen stjärna, beskrivning finns hääär.
 
 
Nu ska jag kolla på Historieätarna och dricka lite te. Efter det är det nog dags att sova, väcktes av 4-åringen mitt i natten. Han visste nog inte om att mina värdföräldrar kommit hem under natten och gick därför upp till mig när han vaknade. Lite gulligt ändå. Även om det kändes halvkul att bli väckt..